İş

Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliğinin İptali Davası

MERVE GÜVEN

Orgeneral Sıhhat İş Sendikası, 29 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in iptali için dava açtığını duyurdu. HaberlerAjansı değerlendiren Sağlık ve Ticaret Genel Bakanı Dr. Derya Uğur, şunları söyledi:

“YETKİ DAVAMIZ ‘İCRADAN DUR’ İLE İSTİŞARE KURULU TARAFINDAN AÇILMIŞTIR”

“Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29 Temmuz tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliği, Birliğimiz Genel Sağlık-İş tarafından incelenmiş ve hakkında dava açılmasına karar verilmiştir. iptal davası ile birlikte açılmalıdır.İhtiyari davamız açılmıştır.

GENEL SAĞLIK-İŞ TARAFINDAN YÖNETMELİKTE İSTENEN BEYANLAR

Sözleşmenin ‘resen feshi’ sebeplerinden biri olarak yönetmelikte ‘8/3 tarihli Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki tutuklama, tutuklama, mahkûmiyet veya açığa alma kararı’ yer alıyor. /2012 ve 6284 sayılı’ sekiz haftayı aştı. Yönetmelikte ‘sözleşme’ nedenlerinden biri olarak düzenlenen ‘Bütünleşik sağlık hizmetlerinde özürlü olup olmadığına bakılmaksızın beş kez nöbet görevini yerine getirip getirmediğinin/yapamayacağının tespiti’ süresi dolmuştur’, aile hekimleri disiplin cezasına çarptırılır. Teşvik ödemelerinin belirli bir süre yapılamaması durumunda, ‘Ancak uyarı cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, kınama cezası alanlara üç ay bu ödeme yapılmaz’ cümlesi aylıklarından kesmeye veya rütbe ilerlemelerini durdurmaya mahkûm edilenler için aylardır’. Ceza alması halinde belli bir süre için teşvik ödemesi yapılamayacağını belirten yönetmelikteki cezanın tamamının iptali talebiyle, ‘Ancak uyarı alanlara birer aylık süre ile bu ödeme yapılamaz’ Kınama cezası verilenlere iki ay, maaşından kesme veya ilerlemeyi durdurma cezası verilenlere üç ay ceza verilir’. Biz dava açtık.

“AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞANLARININ İŞ GÜVENCESİ YOK OLUYOR”

Yönetmelikte somut kriterlerden uzak, muğlak terimler kullanılması nedeniyle aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesi yöneticilerin inisiyatifine bırakılmış ve sözleşmelerin devamının öngörülebilirliği ortadan kaldırılmıştır. Kısacası aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesi yok oluyor. Bu değişiklikle hukuk devletinde aranan hukuki öngörülebilirlik ilkesi ihlal edilmiştir. Elbette aile hekimliği çalışanlarının misyondan ihraç edilmelerine ilişkin kuralların açık ve kesin olarak belirlenmemiş olması keyfi uygulamalara yol açacağı gibi, bu tedbiri almaya yetkili kişi sayısının birden fazla olduğu da görülmektedir. objektiflikten uzak uygulamalardır. Genel Sağlık-İş her zaman olduğu gibi en detaylı soruşturmayı yaparak sağlık çalışanlarının mağduriyetlerini giderebilecek ‘en detaylı’ davayı açtı.

Kaynak: ANKA / Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu