Haber

Kürt gazetesi suç unsuru sayıldı

Diyarbakır’da 15’i tutuklu 18 gazeteci hakkında 10 ay sonra hazırlanan 728 sayfalık iddianame Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Gazeteciler, programlarından, konuklarıyla yaptığı röportajlardan, yaptıkları açıklamalardan, çalıştıkları yapım şirketlerinden dolayı “terör örgütüne üye olmak”la itham ediliyor. Gözaltına alınan gazetecilerden Xwebûn Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Ertaş da “terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılanan gazetecilerden biri.

İddianamenin Ertaş’la ilgili bölümünde, yurt dışından yayın yapan Sterk TV ve Medya TV sunucularından elde edilen yayın tartışmaları suçlama konusu yapıldı. Ertaş’ın çalışma arkadaşlarıyla birlikte yaptığı ‘Çavdêrî’ programı suçlamalar arasında. Programda yer alan güncel gelişmelere ilişkin soru ve değerlendirmelerin “terör örgütü propagandası” hatası olduğu ileri sürüldü.

BAYRAKTAR VE KUŞ GÖRÜŞMELERİ

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Ertaş’ın çeşitli tarihlerde yaptığı röportajlara da iddianamede yer verildi. Ertaş’ın 2 Nisan 2021’de avukat Kazım Bayraktar ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridi ve Kürt siyaseti üzerine, 7 Aralık 2020’de İHD Onursal Lideri Akın Birdal ile yaptığı röportaj; TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Foza Yûsif’in 28 Eylül 2019 tarihli açıklamaları suç sayıldı.

Polis baskını sırasında el konulan kitaplar da suç delili olarak gösterildi. Kitaplarla ilgili müsadere kararı olduğu belirtilirken, özellikle Jineoloji ve Demokratik Modernite değerlendirmeleri dikkat çekti. Halen okurlarıyla buluşan söz konusu dergiler bazı itirafçılar aracılığıyla kriminalize edilmeye çalışılmıştır.

KÜRT GAZETELERİ

Yine ilk günlük Kürtçe gazete olan ve KHK ile kapatılan Azadiya Welat ile şu anda haftalık tek Kürtçe gazete olan Xwebûn’un sayıları da kabahat sayıldı. Gazeteler ile ilgili olarak “örgütün propaganda faaliyetleri kapsamında faaliyet gösterdiği” değerlendirilmiştir.

Özgür Gündem’deki göreviyle Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz ile bodrum katında yanarak hayatını kaybeden Azadiya Welat gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rohat Aktaş’ın fotoğrafları. Cizîr, cinayette de zikredilmiştir.

İddianamede dikkat çeken bir diğer detay da cezaevi yönetimlerinden geçtikten sonra dışarıya ulaşan mektupların hata sayılmasıydı. BA’nın Kayseri Kadın Cezaevi’nden; SA’nın Diyarbakır Cezaevi’nden gönderdiği mektuplar iddianameye girdi. Mektupları yazan kişilerin “terör örgütüne üye olmak” veya “propaganda yapmak” iddiasıyla sicil kaydı olması dikkat çekti.

GİZLİ TANIK

Gazeteci Ertaş’la ilgili bölümde, “CV23TY45UP78” isimli kimliği belirsiz tanığın tüm gazeteciler hakkında “program yapıyorlardı” ifadelerine de yer verildi.

İddianamenin “değerlendirme” bölümünde Ertaş’ın, “Sterk TV ve Medyahaber TV’den gönderilen talimatı uygulamak, farklı uygulamalarla ayda bir kez yurt dışı merkezlerle toplantı yapmak, örgütsel fotoğraf, görüntü ve belgelere yer vermek” dediği belirtildi. dijital materyallerindeki kayıtlara ve örgüte destek veren yayın organlarına açıklama yapmasına, eylemleriyle terör örgütüyle organik bağları olduğuna, örgüt hiyerarşisine dahil olduğuna, bilerek hareket ettiğine dair iddialar vardı. ve isteyerek örgütün amaçları doğrultusunda.(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu