Satürn’ün Halkaları Düşündüğümüzden Çok Daha Yakın Zamanda Oluşmuş Olabilir!
Science Advances dergisinin 12 Mayıs sayısında yayınladıkları rapora göre Satürn gezegeninin halkası dünyayı dolaşırken gerçekleşmiş olabilir ve yaşı düşündüğümüzden farklı olabilir. Colorado Boulder Üniversitesi’nden fizikçi Sascha Kempf, gezegenin halkalarının nispeten yakın zamanda oluştuğunu söylüyor.
Satürn’ün halkaları, trilobitler Dünya’yı dolaşırken oluşmuş olabilir.
Colorado Boulder Üniversitesi’nden fizikçi Sascha Kempf, 4,5 milyar yaşındaki gezegenin ikonik süslemelerine nispeten yakın bir zamanda kavuştuğunu söylüyor. “İlk etapta bir yüzük gördüğümüz için oldukça şanslıyız.”
Bu kozmik tespit, artık kullanılmayan Cassini uzay aracının Kozmik Toz Analizörü gibi yeni analizlerin anahtarıydı.
Kempf ve meslektaşları, Satürn sisteminin ötesinden gelmiş olabilecek milyonlarca parçacıktan yaklaşık 160 tanesini tespit ettiler.
Yüzüklerin yaşı onlarca yıldır tartışılıyor. Yeni çalışmadan sonra bile hala tutarsızlık var.
Crida, halkaların en az yüz milyon yıldır mikrometeoroid etkilerine maruz kaldığını söylüyor. Ancak halkaların erken bir ayın yerçekimsel yarılmasından oluştuğu simülasyonları, boyutlarının milyarlarca yıllık bir yaşla tutarlı olduğunu gösteriyor, diyor.
Alternatif olarak, Kempf, daha önce bildirilen düşen tozun, halka buzunu paramparça eden meteor çarpmalarından kaynaklanmış olabileceğini söylüyor.